BTT - Cim del Pedró, Catllaràs Bucòlic

Dimarts 6 setembre 2022

Santuari de Falgars, El Pedró, Collada Fonda, Baga d’Ardericó, Refugi Ardericó, Xalet del Catllaràs, Santuari de Falgars.

Distancia          23,3 km

Desnivell  +       794 m    

Avui marxem al Catllaràs, una serra poc coneguda però alhora molt interessant del Prepirineu català.

El Catllaràs és un massís situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l'alt Berguedà i al sud de la serra del Cadí-Moixeró, a la conca del riu Llobregat, per sobre de l'embassament de la Baells.

 S'eleva amb decisió fins més enllà dels 1.700 metres d'alçada, en cims com el Pedró (1.765 metres), el cap de la Baga Alta (1.759 metres), el cap de la Baga de Fontanals (1.743 metres) i el roc de la Clusa (1.730 metres) i està dominat per densos boscos de pi roig, fagedes i rouredes on el cérvol troba el seu refugi ideal.

La major part de la serralada és espai natural protegit i forma part de l'Espai Natural d'Interès Nacional “Serra de Catllaràs” i allà trobarem un terreny de joc molt apreciat tant per fer senderisme com bicicleta de muntanya.

La ruta que fem avui surt  del Santuari de Falgars baixant primer per la mateixa carretera uns 200m per agafar una pista a l’esquerra (est) , indicador Roc de la Lluna, Xalet Gaudi, aquesta pista la seguirem uns 200m o 300m i la deixarem fent un gir de 180 graus per agafar una pista més secundaria (oest).

Seguirem aquesta pista en forta pendent , passarem pel Pla de Sant Cristòfol, el Camp de l’Ermità i  Roc del Catllaràs on haurem de creuar la tanca de la finca del Pla de l’Orri, seu de la Fundació Miranda, una finca de 103 hectàrees convertides en un autèntic santuari per a cavalls i refugi de fauna salvatge.

Nosaltres seguint la pista arribarem a la Collada del Pla de l’Orri on trobem un gran prat ple de cavalls tranquil·lament pasturant.

Creuem el prat (est) que cada cop es posa més dret fins que ja no podem seguir damunt de les bicis i hem de empènyer la bici uns 7 o 8 minuts recte amunt fins que arribem al cim del Pedró.  

Ara toca baixar del cim seguint la carena (sud-est), primer molt endurera (nosaltres a peu) fins que el corriol es torna més humà, el corriol baixa entremig d’uns bonics prats, abans de pujar al Cap de la Baga Alta buscarem un corriol que la voreja pel vessant nord, anem direcció a La Collada Fonda.

Passada La Collada Fonda i abans de la pujada al Puig Lluent, buscarem un altre corriol , primer molt difuminat, que també voreja el Puig Lluent per la seva vessant nord i el seguirem, anirem a parar a una ampla pista que ens baixarà per la Baga d’Ardericó fins al Refugi d’Ardericó.

Passem el refugi i seguim la pista en forta pujada, passarem el Coll d’Ardericó i arribarem al Coll Fred, ens desviem de la pista que ens baixaria fins el Xalet del Catllaràs i prenem la pista a l’esquerra (oest) per apropar-nos al mirador del Roc de la Lluna.

Del mirador tornem al Coll Fred per agafar la pista en baixada (nord) que ens portarà fins al Xalet del Catllaràs.

Del Xalet del Catllaràs seguirem l’ampla pista que ens portarà de nou fins al Santuari de Falgars.

Encara arribem a temps de fer un bon menú al Restaurant La Cabana a Berga.

  

La Fundació Miranda neix el 2008 amb la voluntat de rescatar i recuperar cavalls que viuen situacions difícils, de maltractament, isolament o abandonament, i oferir-los una vida digna, si voleu més informació de la Fundació Miranda podeu fer clic aquí.


Si voleu més informació del Xalet del Catllaràs o Xalet Gaudí, podeu fer clic aquí.


Es pot accedir al santuari de Falgars per carretera asfaltada tant per la Pobla de Lillet com per Sant Julià de Cerdanyola, nosaltres vam accedir per Sant Julià de Cerdanyola.

Si voleu veure com arribar al Santuari de Falgars a través de Google Maps podeufer clic aquí

Vam ser:  Enric, Quico i Gabi.


itinerari seguit

Si voleu baixar el Track feu Clic damunt l'etiqueta blanca de Wikiloc

Distancies i desnivells

Santuari de Falgars on podem deixar vehicles i començar la ruta

Baixem uns 200m del Santuari i prenem una pista a l'esquerra, indicador Roc de la Lluna, Xalet del Catllaràs o Gaudí

Després d'un s 250m d'agafar la pista principal, la deixem amb un gir de 180º , per agafar una pista més secundaria que ens anirà pujant per una fageda esplèndida fins el Pla  i Roc del Catllaràs

Arribem als dominis de la Fundació Miranda, creuem la tanca per lloc de pas per a persones i ciclistes i seguim la pista

Arribem al Pla de l'Orri, trobem indicador de Sant Romà de la Clusa, deixem la pista sense fer cas de l'indicador de Sant Romà i tirem recta amunt, el Cim del Pedró és el que podem veure a la fotografía

Creuem el prat sense molestar als cavalls i tirem recta amunt fins que les cames no donen més i hem de seguir a peu uns 7 o 8 minuts fins al cim del Pedró

Arribant al Cim del Pedró

Després del primer tros de baixada molt tècnica que nosaltres fem a peu, el corriol que es torna més humà ens porta a uns prats encisadors

El prat comença a tirar amunt cap el cim del Cap de la Baga Alta, hem de buscar un corriol a nord que ens evitarà haver de pujar al cim

Buscarem el corriol que ens evitarà haver de pujar al cim

El corriol ens portarà de nou a uns prats que anirem seguint cap el Puig Lluent

Gaudint

Tampoc pujarem al Puig Lluent i quant el prat comença a tirar amunt una mica abans del cim, haurem de buscar un corriol (nord) que ens lliura de pujar al cim 

El corriol que ens passa per sota del Puig Lluent ens portarà fins una pista que seguirem i ens baixarà per la Baga d'Ardericó fins al refugi(sembla que ara tancat)

Seguirem la pista i al Coll fred ens desviarem al mirador del Roc de la Lluna

Tornem per la pista fins al Coll fred i ara tirarem avall fins al Xalet del Catllaràs

Del Xalet seguim la pista, al tanto el desvió cap a la Pobla de Lillet QUE NO HEM D'AGAFAR, nosaltres seguim cap el Santuari de Falgars on finalitza la ruta







       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada