Donasà, Pic de Baixollada(Baxouillade) i Roc Blanc

Dimarts  23  octubre 2018

Distancia     15,30 km
Desnivell     1.242 m

El Donasà enclavada al nord del Capcir, és una comarca del departament francès de l'Arieja, situada al seu extrem oriental. Pels seus boscos se l'anomena el Quebec de l'Arieja i el seu punt més alt amb 2545 metres és el Pic de Baixollada, són cims també coneguts i freqüentats d’aquesta comarca el Roc Blanc (2.542m) i el Tarbésou (2.364m).

Cal destacar que el Pic de Baixollada està inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC

El punt de sortida per fer els dos cims que avui volem fer, el Baixollada (2.545m) i el Roc Blanc (2.542m) és el refugi forestal de Laurentí, per arribar si venim des de Puigcerdà a la Cerdanya hem d’agafar la D-116 direcció Saillagouse i Mont Louis, abans de Montlluís a la rotonda agafem la D-188 direcció La Llagonne , Les Angles, Formiguères, Puyvalador. Passat Puyvalador agafarem a l'esquerra la D-16 fins a Quérigut. Continueu direcció Mijanès. Un quilòmetre abans de Lo Pla entre Lo Mas i el poblet de Sant Fèlix agafeu a l’esquerra la petita carretera forestal (asfaltada però en mal estat) durant uns 6 km fins al refugi de Laurentí on trobem pàrquing per deixar el vehicle.

Veure com arribar a Quérigut a través de Google Maps ...


Sortim del refugi forestal de Laurenti  i seguim per l’ampla pista, en un centenar de metres, trobarem un altre pàrquing, just aquí agafarem un camí molt marcat direcció sud per un bosc de faig i avets i alguna clariana a la part alta, travessarem un bosquet de pi negre i arribarem a l’estany de Laurentí.  Voregem l’estany deixant-lo a la nostra esquerra, a l’altre banda de l’estany el camí passa entre dues masses rocalloses, seguirem el camí i a l’alçada de la cota 2.100 deixarem el camí que ens portaria al coll de Laurentí, nosaltres seguirem més a l’esquerra, anirem trobant alguna fita, arribarem al peu d’una ampla canal molt marcada, passarem la canal i agafarem un corriol poc marcat a l’esquerra (sud-est) fins assolir una lloma herbosa molt vertical, vorejarem una clotada que amaga una congesta, continuarem amb forta pujada i arribarem amb una mena de pas per sobre dels esperons rocosos per on tornarem a sortir a l’ampla canal que hem creuat avanç, pujarem l'últim tros de la canal i arribarem a la carena que sense problemes seguirem fins el Pic de Baixollada.
Del pic tornarem per la mateixa carena però ara la seguirem fins el Pic de Canras, a partir d’aquí per arribar al Coll de Laurentí  haurem de fer algun pas aeri una mica esposat però fàcil, que nosaltres vam passar el primer tros per la banda oest per passar després a la banda est i arribar al Coll de Laurentí, del coll seguirem el camí marcat amb forta pujada que ens portarà al Roc Blanc.
Baixem del Ròc Blanc cap el Coll de Laurentí pel mateix camí, però una mica avanç d’arribar al coll agafarem un corriol (nord-oest) que franquejant per una pendent d’herba molt forta la cara sud-oest  del Roc Blanc ens potarà fins la Porteille de Barbouillère, baixarem tota la Coume de Barbouillère fins la cabana de Bousadus du bas on agafarem un corriol de vegades poc marcat per anar a buscar l’ampla pista que tenim per sota i que ens portarà de nou al refugi de Laurentí.




Powered by Wikiloc
Per baixar el track cliqueu damunt l'etiqueta blanca de wikiloc


itinerari seguit

Distancies i desnivells

Punt d'inici, Refugi Forestal de Laurentí

Cartell indicador que ens trobem al Pays de Donezan (Donasà)

Sortim del Refugi per l'ampla pista forestal direcció sud uns 100m

Seguint l'ampla pista trobarem un altre pàrquing, deixem la pista i agafem un corriol (sud)

El bosc s'obre abans d'arribar a l'Estany de Laurentí

Estany de Laurentí

Voregem l'estany deixant-lo a la nostra esquerra

Vista de l'itinerari per arribar a la carena del Baixollada

Més aprop, itinerari de pujada a la carena del Baixollada i camí alternatiu per la canal

Arribem a una lloma herbosa molt vertical

Anirem a buscar un pas que ens portarà de nou a la canal

Tornem a entrar a la canal per la seva part final

Pujant la canal arribem a la carena que ens porta al pic

Al Pic de Baixollada (Baxouillade)

Tornarem per la carena direcció al Roc Blanc

Caldrà està atent per trobar els pasos per la cresta per arribar al Coll de Laurentí

Buscant els passos que ens porten al Coll de Laurentí

Passat el coll de Laurentí forta pujada fins el Pic de Roc Blanc

Al cim del roc Blanc

Baixarem pel mateix camí, però una mica abans del coll agafarem un corriol sentit nord-oest (fita)

Franquejant per una pendent d'herba molt forta la base del Roc blanc

Arribarem a la Porteille de Barbouillère i baixarem per la seva Coma (GR 7A)

A la Cabana de Bousadus agafarem un corriol poc marcat buscant l'ampla pista que ens portarà de nou al refugi








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada