Volta a les Gavarres

Palafrugell - Regencós – Quermany Gros (100 cims) - Pals - Peratallada - Fonteta - Fitor - Vall-llobrega – Palafrugell

Dimecres 22 febrer 2023

Distancia      46,3  km

Desnivell       667  m

El massís de les Gavarres és una alineació muntanyosa de la Serralada Litoral Catalana que forma un arc que marca els límits geogràfics meridionals de la plana de l'Empordà, una gran massa forestal d'alzines i sureres entapissa els turons que configuren aquest extens massís d’aspecte suau i ondulant

Avui de la mà de l’Enric tornem a pedalar pel Baix Empordà i massís de les Gavarres per fer una ruteta força guapa e interessant, primera part rodadora i pistera que ens portarà per uns pobles del Baix Empordà  que valen molt la pena una visita, per pujar-nos després al Massís de les Gavarres per la seva banda nord, Creu dels Frares i Santa Coloma de Fitor.

De Santa Coloma de Fitor anirem a buscar un corriol força llarg i divertit, no massa complicat (tot i que nosaltres amb un nivell d’enduro discret posem algun peu a terra), aquest corriol ens baixarà fins a Vall-llobrega on anirem a buscar la Via verda Palafrugell – Palamós per tornar al lloc on hem deixat els vehicles.

Passarem per Regencós, un article de la CNN el va incloure en una llista dels pobles més bonics d'Europa i pujarem al Quermany Gros (un 100 cims de FEEC) just damunt del poble i amb unes vistes espectaculars.

Passarem per Pals amb el seu conjunt monumental històric

Passarem per Peratallada, declarat conjunt historicoartístic, conté moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos.

I passarem per Fonteta, el seu nucli urbà forma un conjunt compacte de carrers estrets a l'entorn de l'església de Santa Maria i on és produeix l’apreciat Recuit de Fonteta

A partir de Fonteta ens endinsem a les Gavarres on un pas quasi obligat és l’església de Santa Coloma de Fitor segle XIII, plena d’històries i llegendes.

Una d'aquelles rutetes que t'apuntes per repetir.


El punt de trobada és a l’Avinguda de Josep Vergés i Mata a Palafrugell on trobarem una bona esplanada on deixar els vehicles. Si voleu veure com arribar a través de Google Maps podeu fer clic aquí.

I després de la ruta fem un bon menú al Restaurant Les Palmeres de Can Quim a Palafrugell, si voleu més informació del Restaurant Les Palmeres de Can Quim podeu fer clic aquí.


Vam ser Quico, Enric, Benet i Gabi


Si voleu baixar el track feu clic damunt l'etiqueta blanca de wikiloc

Un petit ensurt sortint de Palafrugell

Reparada la punxada i arribant a Regencós, per damunt del poble el Quermany Gros (100 cims)

Pujant al Quermany Gros, pista i després corriol potent

Serfie al Quermany Gros

i paradeta obligada al Quermany Gros per endivinar llocs, les illes Medes, Begur, el Mongrí

Baixant del Quermany Gros, paradeta a les Mines d'en Bofill

i ara anem cap a Pals al fons de la imatge

Pels carrers de Pals

i de Pals a Peratallada amb les seves mostres d'arquitectura medieval

Sortint de Peratallada anem a fer una visita als Clots de Sant Julià al municipi de Forallac

Clots de Sant Julià, molt antiga pedrera on s'han fet troballes romanes i preromanes

Clots de Sant Julià

i seguim ruta i ara passem per Fonteta, just per davant de la granja on fan el seu famós Recuit de Fonteta

Passat Fonteta comença la pujada forta del dia que ens portarà fins Santa Coloma de Fitor, una de les joies del massís de les Gavarres 

i de Fitor anem a buscar un llarg i divertit corriol que ens baixarà fins Vall-llobrega

A Vall-llobrega anirem a buscar la Via Verda Palafrugell-Palamós que ens portarà de nou fins al lloc on tenim els vehicles




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada