Cap de Creus, Paratge de Tudela i Cales Nord

Dijous  29 octubre 2020

Distancia          15,2 km

Desnivell +        549 m

El cap de Creus, Alt Empordà , situat a l'extrem nord de la Costa Brava, al final d'una petita península que s'endinsa a la mar Mediterrània, separa el golf de Roses  al sud, del golf del Lleó al nord. Aquest cap és el punt més oriental de la península Ibèrica i és on els Pirineus s’enfonsen en el mar.

El reclam d’aquesta volta són un litoral extremadament abrupte, singular i de gran bellesa, amb abundants illots, altíssims penya-segats de roques descarnades per l'erosió i els vents i  amagades cales d'aigües transparents i profundes.

Deixem el vehicle al pàrquing sota el mateix far del Cap de Creus i tornem per la carretera asfaltada quasi 1 km fins que trobem un indicador del Paratge de Tudela i Culip (itinerari 17) on deixarem la carretera i agafarem el camí que ens baixa fins a Cala Culip on trobarem una barraca de pescador en bon estat.

Per darrera de la barraca continuarem el camí que ara ens porta fins al espectacular paratge de Tudela on l’acció de la Tramuntana i els envits de l’aigua han esculpit roques amb siluetes ben capritxoses com la granota, cap de gos , el conill, la tortuga, el King-Kong – el cap de llebre, l’àliga, el lleó marí o el Camell

Anirem passant per tot el Paratge de Tudela per un camí enquitranat que ens portarà primer fins al Pla de Tudela, antigament ocupat pel complex turístic de vacances del Club Méditerranée, ara totalment enderrocat i  recuperat per a l’entorn natural,  passarem pel mirador i seguint prop del mar passarem per Cala d’Agulles i Platja de Narganta, ara el camí amb la impossibilitat de seguir prop de mar ens eleva una mica cap a l’interior per a després baixar de nou a Cala Galladera on trobarem un refugi de La Confraria de Pescadors de Llança en bastant bon estat.

Per sortir de Cala Galladera agafarem un corriol al costat del refugi que ens va enfilant fins a sortir de la cala, anirem trobant alguna fita i alguna marca blava, arribarem a un altiplà pedregós,  estem prop del Puig de Cala Sardina.

Aquí haurem de fer un acte de fe en el GPS, ja que el camí força tapat ens obligarà a mirar per sota de la vegetació de més de 2 metres per anar trobant el camí, quant per fi sortim d’aquesta part de vegetació tan tancada ens trobarem  amb unes vistes espectaculars de tot l’entorn de Cala Prona.

Anirem seguint el corriol en baixada, de vegades complicat de seguir fins que arribem a la mateixa Cala Prona, aquí trobem un altre refugi de pescadors (bon entorn per fer una bona parada i si el dia ho permet un bon bany). 

Per sortir de Cala Prona el camí surt del costat del pou d’aigua bastant malmès, seguirem el corriol, de vegades passant per zones més tapades de vegetació, tot i que no tant com per arribar a Cala Prona, el corriol ens porta a un camí més ample que ens deixarà al GR-11, ho seguirem sentit est, i passant per les masies dels Rabassers ens portarà de nou fins al far.


Si voleu veure com arribar al Cap de Creus a través de Google Maps podeu clicar aquí


Vam ser ,Quico, Enric i Gabi


itinerari seguit

Si voleu baixar el Track, cliqueu damunt l'etiqueta blanca de wikiloc

Distancies i desnivells

Sortim del pàrquing sota del mateix far

tornarem per la carretera quasi 1 km fins que trobarem el senyal de Paratge de Tudela - Cala Culip

A Cala Culip, darrera del refugi de pescadors surt el corriol que ens portarà fins el Paratge de Tudela

Paratge de Tudela, roques esculpides amb siluetes ben capritxoses

Paratge de Tudela

Parem a contemplar l'Aliga 

Contemplant per on passarem des de el Mirador d'en Pamperris

Sortim del Paratge de Tudela i baixem a Cala d'Agulles

Creuant Cala d'Agulles direcció a la Platja de Narganta

Ja tenim a vista la Platja de Narganta

Baixant a la Platja de Narganta

Platja de Narganta

Entre la Platja de Narganta i Cala Galladera

Baixant a Cala Galladera

Zona de Cala Galladera

Refugi de la Confradia de Pescadors de Llança a Cala Galladera

Sortim de Cala Galladera cap el Prat de Guarda Morisca

Al Prat de Guarda Morisca, direcció a Cala Prona

Ja tenim Cala Prona a vista

Baixant cap a Cala Prona

A Cala Prona també trobem un refugi de pescadors

Selfing i un bon bany a Cala Prona

Sortint de Cala Prona per anar a buscar el GR-11 que ens tornarà al far

El camí es torna més ample abans d'arribar al GR-11 

Al GR-11 el seguirem sentit est, ens portarà de nou al far

De tornada al Far




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada