Comanegra i Puig de les Bruixes des de Beget

Boscos de Faigs i catifes de fulles, tardor a La Garrotxa.

Dimecres  11 novembre 2020

Distancia          22,4 km

Desnivell +     1.440 m

El Comanegra 1.557 metres i sostre comarcal de la Garrotxa, es troba entre els municipis de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa, el de Camprodon al Ripollès i el de la Menera a la Comarca del Vallespir, a la Catalunya Nord.

El Puig de les Bruixes és un cim de 1390,6 metres, entre els municipis de Montagut, Oix i Albanyà, al llindar comarcal de la Garrotxa i l'Alt Empordà. És a l'extrem oriental de la Serra Llarga de Monars, entre el Portell de Donantic i el Coll de Sant Marc.

Tots dos cims està inclosos al llistat del repte dels 100 cims de la FEEC

Tot i que el recorregut més senzill per assolir els dos cims és el que surt de la Bassa de Monars, on podem arribar amb vehicle per una pista forestal de terra d'uns 8 km (Camí de Monars), que surt de la GIV-5223 passat Rocabruna uns 2 km si venim per Camprodon, nosaltres avui no agafarem aquest camí i baixarem fins l'encantador poble Beget (visita obligada), on començarem la ruta.

Si voleu veure com arribar a Beget a través de Google Maps, podeu clicar aquí. 

El reclam d'aquesta ruta en la que farem una bona distancia i un bon desnivell, son els seus boscos d'alzines i rouredes a les parts més baixes i fagedes a les parts més altes, que en aquesta època ens rep amb una espectacular catifa de fulles, que fins i tot en alguns trams ens dificulta de trobar el camí entre tanta fulla, un cop assolim el Coll de Malrem gaudirem d'unes vistes impagables durant tota la carena fins al Puig de les Bruixes. 

Hem de deixar el vehicle al pàrquing habilitat a l'entrada de Beget, ja que no es permet la circulació de vehicles pel mig del poble.

Baixarem cap el poble, creuarem la Riera de Beget per el pont de pedra i agafarem el carrer que en forta pujada ens porta fins al final del poble on de seguida trobarem el senyal de l'Oratori i Coll de Malrem que haurem de seguir i que ja no deixarem.

Anirem trobant marques grogues, algunes verdes i blanques més antigues i també marques vermelles i blanques del GR-83, passarem pel costat de l'Oratori i de seguida creuarem una pista ampla (Camí de Monars), nosaltres hem d'agafar una pista més estreta, just creuant la pista ampla, en pujada amb una barrera per impedir el pas de vehicles, seguirem per aquesta pista més estreta 1 km més o menys i la deixarem per un corriol que surt a la dreta (continuem amb les marques grogues i les marques vermelles i blanques del GR-83), ja no deixarem aquest corriol que ens portarà fins al Coll de Malrem.

Al Coll de Malrem hem de deixar el GR-83 que ens baixaria fins la poble de La Menera a la Catalunya Nord, nosaltres seguirem el filat per al Bestiar que pràcticament fa frontera (sud-est) sempre intentant seguir per la carena, de vegades el camí s'endinsa per la zona nord de la carena i de vegades per la sud, però seguint-la ens portarà primer fins al Cim del Comanegre i després fins al Puig de les Bruixes.

La tornada la farem primer seguint la carena del Puig de les Bruixes cap a el Coll de Sant Marc, abans d'arribar al coll ja podem si volem tirar recte a baix buscant el corriol (a vegades tapat per la vegetació) que ens portarà del Coll de Sant Marc fins al Coll del Orri on agafarem una ampla pista que seguirem, seguint aquesta pista passarem per la Bassa de Monars, on podem trobar cotxes aparcats al costat de la bassa de la gent que està fent la ruta normal al Comanegra,

Nosaltres passarem la Bassa de Monars i hem de seguir per l'ampla pista (Camí de Monars) quasi un km més, fins al Coll del Boix, on hem de deixar l'ampla pista i agafar un corriol (marques grogues, alguna també verda), aquest corriol de vegades amb forta pendent ens baixarà per les Cingles de la Gralla i La Carena de Ricolta de nou fins al poble de Beget. 

Vam ser Quico i Gabi


itinerari seguit


Si voleu baixar el Track cliqueu damunt l'etiqueta blanca de wikiloc 


Distancies i desnivells

Sortim del pàrquing i baixem fins poble, creuarem el pont de pedra i agafarem el carrer en forta pujada fins al final de poble

trobarem el senyal de l'Oratori, Coll de Malrem, el seguirem

Pujant cap al coll de Malrem abans de l'Oratori 

Arribant a l'Oratori, anirem trobant marques grogues i marques vermelles i blanques del GR-83

Ens desviem 50 m del camí per veure l'Oratori

Només passar l'Oratori, hem de creuar una ampla pista i anar a buscar una pista més estreta amb una barrera per impedir el pas als vehicles

Seguim la pista aproximadament 1 km

La deixem i agafem aquest corriol, marques grogue i marques vermelles i blanques GR-83

Seguim pel corriol, davant ja tenim el Coll de Malrem

Al Coll de Malrem, deixem GR i seguim el filat per al bestiar tot buscant i seguint la carena

Anem seguint sempre la carena, entre boscos de faigs i catifa de fulles

El camí de vegades s'endinsa per la zona nord de la carena i de vegades per la zona sud, però sempre buscant resseguir la carena

Arribem a una zona més oberta i ja podem veure davant el Comanegra

Arribant al Comanegra

Comanegra, sostre Comarcal de la Garrotxa

Seguim la carena cap el Puig de les Bruixes

La carena encara ens regala catifes de fulles a les zones de fageda

El Comanegra vist des de la Carena a prop del Puig de les Bruixes

Arribant al Puig de les Bruixes

Puig de les Bruixes

Tornant entre el Coll de Sant Marc i el Coll de l'Orri

Al Coll de l'Orri agafarem l'ampla pista que seguirem fins el Coll del Boix

Passat el Coll del Boix agafem un corriol, marques grogues Passem per la zona de les Cingles de la Gralla

Passat el Collet de Clotit canviem de vessant i ara anem pel vessant oriental de la Carena de la Ricota

De tornada al poble de Beget



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada