Sant Amand i Taga (100 cims) des de Bruguera

Dilluns  23 novembre 2020

Distancia          13,9 km

Desnivell +     1.209 m

Gran circular sortint del petit pobre de Bruguera (petita població del municipi de Ribes de Freser ), que primer ens portarà fins el Coll de Saltor i Puig de Sant Amand (balcó del Ripollès), per a després baixar pel seu vessant nord fins al Coll de Jou on pujarem al Taga pel seu vessant sud, en una pujada forta i directa.

La tornada al poble de Bruguera la farem seguint primer la carena de la Serra de Conivella (nord-oest) per deixar la carena a l’alçada del Pla de les Eugues on farem una baixada directa per prats d’herba a buscar el camí de l’Avellanosa.

El reclam d’aquesta volta són uns paisatges de notables contrastos entre l’obaga, amb frondoses  fagedes i pinedes pujant al Puig de Sant Amand i la solana amb lloms i prats de pastura pujant la vessant sud del Taga, tant al Puig de Sant Amand (El Balcó del Ripollès) com al Taga i la baixada per la Serra Conivella podrem gaudir d’unes vistes del Ripollès i Pirineu Oriental extraordinàries.

Per arribar al punt d’inici de la ruta un cop estem a l’entrada de Bruguera hem d’agafar un carrer a la dreta en forta baixada fins que trobarem un petit parc on podrem aparcar.

 La ruta s'inicia sortint del mateix parc i seguint la pista direcció al serrat Roig, petit nucli de cases separades del poble (indicador de Sant Marí d’Ogassa per Sant Julià de Saltor, passat el Serrat Roig deixarem la pista ampla i agafarem un corriol molt fresat a l’esquerra (senyal de Font Xica i marques grogues), sortirem a altra pista ampla, anirem seguint senyalitzacions de Font Xica i Saltor, passarem el Torrent i la Font Xica i ara seguirem indicacions de Saltor, tornem a deixar la pista ampla per un corriol molt fresat (marques grogues i senyal de Saltor) aquest corriol ens portarà fins al Coll de Saltor.

Al Coll podem veure avall a la nostra dreta Sant Julia de Saltor i la pista que ens baixa fins allà, nosaltres seguirem l’altra pista a l’esquerra en lleugera pujada durant uns 400m on hem de deixar la pista i agafar un corriol a esquerra (marques vermelles) on de seguida trobarem un dipòsit d’aigua. Hem de seguir aquest corriol, que s’enfila de valent passarem pel Faig Gros i la Garganta (canal de pedra força dreta) i seguint el corriol ens portarà fins La Creu de Sant Amand (1.851 m,  balcó del Ripollès).

Sortirem de la Creu de Sant Amand seguint les marques vermelles i arribarem a la carena, la seguirem en baixada (oest) fins al Pla de Pena on ara girarem a la dreta (nord-est) i agafarem el corriol que ens portarà fins a Coll de Jou.

Al Coll de Jou ja podem veure el Taga 400 metres per sobre nostre, agafarem el corriol que pràcticament segueix les tanques del bestiar i que en forta pujada ens portarà fins la creu del Taga (2.038 m), grans vistes panoràmiques del Pirineu Oriental, Ripollès i cims de La Garrotxa.

Per tornar a Bruguera hem de seguir la carena de la Serra de Conivella (nord-oest) , per deixar-la  a l’alçada del Pla de les Eugues on anirem per prats d’herba i en forta baixada (sud-oest), per un camí que haurem d’anar intuint o sense camí, buscant primer la carretera asfaltada que veiem més avall (Pla del Freixe) un cop a la carretera la seguirem uns 400 metres fins que a la nostra dreta trobarem el camí de l’Avellanosa on deixarem la pista asfaltada i agafarem aquest camí de l’Avellanosa, de vegades haurem de parar per intuir ben bé per on seguir el camí, anirem trobant alguna fita, el seguirem i ens portarà de nou al poble de Bruguera

Ens sobta molt que el Puig de Sant Amand  estigui exclòs del Repte dels 100 cims de la FEEC, per nosaltres moooolt injustament. 

Podeu veure la llista dels cims del repte dels 100 cims i les exclusions on trobareu el Sant Amand clicant aquí

Si voleu veure com arribar a Bruguera a través de GoogleMaps podeu clicar aquí 


itinerari seguit
Si voleu baixar el track cliqueu damunt l'etiqueta blanca de wikiloc


Distancies i desnivells

A l'entrada de Bruguera agafarem carrer a la dreta en baixada ens portarà fins un petit parc amb pàrquing, inici de la ruta

Sortim del pàrquing i seguim el mateix carrer Indicador Sant Martí d'Ogassa per Sant Julià de Saltor

Passarem pel petit nucli de Serrat Roig i seguirem fins que trobem indicador de Font Xica on agafem el corriol

Pujant cap a la Font Xica

El petit corriol ens deixa en un altre pista ampla que seguirem indicadors de Saltor i Font Xica

Arribem a Font Xica i Torrent del Forn, ara seguirem indicadors
de Saltor

Seguim per la pista ample fins que trobem un corriol amb indicacions de Saltor, deixem pista i agafem corriol

Al Coll de Saltor, agafarem pista esquerra uns 400m, deixarem camí i agafarem corriol, marques vermelles. La pista de la dreta ens baixaria fins Sant Julià de Saltor


Just deixar la pista i agafar el corriol hem de passar per un dipòsit d'aigua

Corriol que en forta pujada camí de Sant Amand

Passarem per la Garganta (canal de pedra força dreta)

i arribarem a la Creu de Sant Amand (balcó del Ripollès)

Amb el recorregut i les vistes és incomprensible que el Sant Amand no estigui inclòs en el Repte dels 100 cims de la FEEC 

Baixant del Sant Amand seguirem les marques vermelles que baixant per la carena ens portarà fins al Pla de Pena Aquí girarem a dreta(nord-est) per agafar el corriol que ens portarà fins a Coll de Jou

El corriol ens baixa per una fageda tot buscant el Coll de Jou

Arribant a Coll de Jou, davant ja podem veure el cim del Taga

Al Coll de Jou trobem una pista asfaltada que puja de Bruguera

Pujada al Taga, cap secret, tot amunt

Al cim del Taga

Baixant per la carena de la Serra de Conivella (nord-oest)

Arribant al Pla de les Eugues deixarem la carena i farem una baixada directa buscant la pista asfaltada que veiem més avall

Baixant per el Camí de l'Avellosa, de vegades haurem de parar per intuir ben bé per on seguir

De tornada a Bruguera

Celebrem l'obertura avui mateix dels restaurants fent un menú al restaurant Les Graelles de Ripoll (lloc recomanable) 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada